Foto: SVT/Stina Sandström

Efter kritiken – politikerna i socialnämnden beviljas inte ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att massiv kritik riktats mot hela den dåvarande socialnämnden i Karlskrona röstade idag kommunfullmäktige för att politikerna inte beviljas ansvarsfrihet för 2018.

Det var i presentationen av revisionsberättelsen för 2018 som revisorerna riktade skarp kritik mot samtliga dåvarande ledamöter i socialnämnden. De menade att passiviteten i nämnden sammantaget lett till att underskotten skenat.

Trots åtgärder för att styra upp ekonomin så växte underskottet under 2018 till nästan 77 miljoner kronor. I revisorernas granskningsrapport konstaterades det ”Socialnämnden har haft en bristande ledning, styrning, uppföljning och kontroll.” Enligt revisorerna skulle hela nämnden nekas ansvarsfrihet vilket är den allvarligaste kritiken revisorerna kan ge.

När kommunfullmäktige i dag röstade om saken gick presidiets förslag igenom att inte bevilja politikerna ansvarsfrihet. Rösterna föll 41 för och 31 emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.