Efter ökande miljonunderskott – socialnämnden får 40 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Trots sparåtgärder har inte socialnämnden i Karlskrona lyckats vända miljonunderskottet – samtidigt pressas förvaltningen mer än tidigare, då fler behöver deras hjälp. I dag beslutade en enig kommunstyrelse att nämnden ska få 40 miljoner extra.

– Vi ser att omvärlden har förändrats och då måste vi som kommun agera, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande.

Socialförvaltningen arbetar redan efter en åtgärdsplan som ska minska kostnaderna, men trots sparåtgärderna hade budgetunderskottet ökat efter sommaren. Nu är årsprognosen ett underskott på cirka 67 miljoner.

Men i dag beslutade kommunstyrelsen att skjuta till 40 miljoner till nämndens kassa.

– Efter sommaren ser vi en ökning av våld i nära relation, hedersrelaterat våld, ungdomar som befinner sig i utsatta miljöer och ett ökat droganvändande bland unga, säger Sandra Bizzozero.

Nämnden fortsätter nu sitt arbete med att minska kostnaderna och ska enligt planen ha en budget i balans om tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.