Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisette Olsson skulle ordna med sin fars begravning. Då ser hon för första gången namnet på den bror hon inte visste att hon hade. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter faderns död – så fann Lisette sin okände bror

Publicerad

Efter sin fars död hade Lisette Olsson ett möte med begravningsbyrån. Då fick hon för första gången höra talas om en bror hon inte visste fanns.
– Jag var så nervös när jag ringde honom för att berätta att jag var hans syster, säger hon.

Gunnar Eriksson växte upp hos en familj i Hallarum utanför Jämjö och låg sedan i flottan i Karlskrona. Han flyttade senare till Stockholm där han träffade Lisettes mor. När Gunnar dog efter flera år på ett hem i Kungsmarken, bestämde Lisette träff med begravningsbyrån Fonus.

– Så fick jag se ett namn där, det stod Lasse. Så tänkte jag 'vem är det?', 'jo det ska vara en bror till dig' sa de, berättar Lisette Olsson.

Träffade en kvinna från Göteborg

Efter drygt 65 år fick alltså Lisette reda på att hennes far hade en son med en kvinna från Göteborg, som han ska ha träffat innan han flyttade till Stockholm.

– Pappa har aldrig sagt någonting, aldrig, säger Lisette Olsson med en besviken ton.

Hon undrar varför hennes far har hållit Lasse hemlig för de andra i familjen. Lisette har två bröder till, men har bara gemensam pappa med en av dem. Inte visste hon att det fanns en till.

– Han ringde till pappa en gång men då ville han inte ha med honom att göra. Det är sorgligt, säger hon.

Lisette Olsson tänkte att hennes halvbror Lasse var lik hennes farfar och pappa, första gången hon såg honom. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Inget lätt beslut att ta kontakt

Hon fick tag på kontaktuppgifter genom begravningsbyrån och bestämde sig för att ringa till sin halvbror, men det var inget lätt beslut.

– Jag tyckte att det var otäckt. Usch, man har aldrig träffat honom och han undrar kanske vad det är för en konstig människa som säger att 'jag är din syster', säger hon.

Efter att ha haft kontakt över telefon och sociala medier bestämde de sig till slut för att träffas. Lasse åkte ner till Lisette på Saltö i Karlskrona för deras första möte.

– En kopia av min farfar och pappa, tänkte hon när hon såg honom för första gången när han gick in genom grindhålet tillsammans med sin fru som hade rosor med sig.

– Jag var så glad samtidigt som det var väldigt spänt och vi kramade om varandra och så.

Planerar att hälsa på

Till sommaren ska Lisette hälsa på sin halvbror i Stenungsund, utanför Göteborg.

– Hela livet har gått och man har inte vetat om att man har en bror till. Det är inte alla som får den chansen, men jag fick den på äldre dar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer