Efter penisbrottet – drabbad nöjd med vårdkritik

Uppdaterad
Publicerad

Blekingebon slet sönder penisen under ett hårt samlag. Men trots svåra smärtor vägrade ambulanspersonalen sjukhustransport. Efter en anmälan har han nu fått rätt mot landstinget. – Det känns fantastiskt att få upprättelse, säger mannen.

Nu ger den drabbade sin version av händelsen och den otäcka skadan, som fick stor uppmärksamhet i går när det blivit känt att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gett honom rätt i kritiken mot landstinget.

Orsaken till den smärtsamma skadan var enligt mannen ett samlag.

– Det var hårt sex. Jag trodde inte det kunde hända men jag hade uppenbarligen fel , säger han.

Han är kritisk till hur ambulanspersonalen agerade och anmälde händelsen till IVO, eftersom beslutet fördröjde vårdinsatsen med 45 minuter. Mannen nekades ambulans och erbjöds i stället smärtstillande läkemedel och en transport med färdtjänst.

– Jag hade druckit alkohol och då vet jag inte hur bra det är att slänga morfin till mig och sen bara sticka, säger mannen.

Hoppas på ändrade rutiner

Nu hoppas han att IVO:s kritik ska leda till att ingen annan drabbas i framtiden.

– Jag gjorde anmälan för att andra ska slippa utsättas för samma sak. Jag hoppas verkligen att de ser över sina rutiner nu.

Enligt IVO:s kritik så var skadan av sådan karaktär att den krävde snabbt omhändertagande för att inte ge framtida komplikationer. Men efter olyckan, operationer och elva veckor med kateter är han nu helt återställd.

– Nu har jag fått barn så den verkar fungera som den ska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer