Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per-Ola Mattsson (S) och kollegorna i kommunstyrelens arbetsutskott har beslutat att det ska göras en granskning av alla nämndpolitiker. Foto: SVT

Beskedet efter arvodeshärvan: Alla politiker ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en Karlshamnspolitiker polisanmälts för bedrägeri ska samtliga nämndpolitiker granskas. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i dag.

– Med anledning av det inträffade vill vi genomlysa alla nämnder, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Karlshamns kommun har som rutin att göra stickprovskontroller på anställda och politiker. Kontrollerna kan exempelvis handla om ersättning och om politikerna har fått ut rätt lön.

Det var precis i en sådan kontroll som kommunen ekonomiavdelning upptäckte att allt inte stod rätt till med den nu polisanmälde politikerns uppgifter. Politikern ska ha förfalskat ett arbetsintyg från sin arbetsgivare för att få ut mer ersättning än han hade rätt till.

Det ska handla om 60 000 kronor.

– Att vara politiker innebär att ha ett förtroendeuppdrag. På det här sättet missbrukar man allmänheten förtroende. Jag är besviken, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

”Räcker inte med stickprovskontroller”

Kommunen har polisanmält det misstänkta bedrägeriet och på dagens möte i kommunstyrens arbetsutskott beslutade politikerna att det ska göras ytterligare kontroller av politikernas ersättning.

– Vi tycker inte att det räcker med stickprovskontroller utan vill se en genomlysning av samtliga nämnder, säger Per-Ola Mattsson.

Politikerna ska nu skicka in intyg över hur mycket de har varit borta från sina ordinarie jobb, och på så vis påvisa hur mycket ersättning de har rätt till.

Genomlysningen väntas vara klar i början av nästa år.

SVT har sökt den polisanmälde politikern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer