Bodil Frigren Ericsson (L) menar att politikerna är beredda att tänka om och behålla några av de 34 lekplatserna som ska rivas i Karlshamns kommun. Foto: Towe Olsson/SVT

Efter proteststormen: politikerna är beredda att behålla lekplatser

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens plan var att riva flera lekplatser trots fungerande utrustning – något som möttes av massiv kritik från småbarnsföräldrar.

Men efter 1 600 namnunderskrifter öppnar nu politikerna i Karlshamn för att bromsa rivningen och istället låta lekplatserna stå kvar tills de inte fungerar längre.

– Vi måste vara lite lyhörda, säger Bodil Frigren Ericsson (L), andre vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

I början av januari berättade SVT Nyheter Blekinge om barnfamiljerna i Karlshamn som rasar mot att mer än hälften av kommunens lekplatser, 34 till antalet, ska rivas. Detta på grund av att kommunen måste spara pengar.

Småbarnföräldern Sebastian Matuska överklagade också kommunens beslut om att riva lekplatsen på Hinsegatan som han och dottern besöker varje dag. Därefter startade han en namninsamling i protest. I skrivande stund har 1 659 namnunderskrifter kommit in.

Politikerna är beredda att tänka om

Den massiva kritiken har fått politikerna att öppna för en vändning.

– Det har visat sig att det finns betydligt mer känsla för de här små lekplatserna än vad vi trodde. Protesterna gör att vi ska lyfta detta på nästa nämndsmöte i februari, säger Bodil Frigren Ericsson.

Hon menar att flera av lekplatserna kan komma att behållas och att kommunen enbart plockar bort den lekplatsutrustning som är utdömd av säkerhetsskäl.

– Vi kan ju faktiskt lämna kvar de redskap som är okej, vi måste ändå sköta marken som lekplatserna står på, säger Bodil Frigren Ericsson.

Däremot kommer kommunen inte gå in och rusta upp lekplatserna – de kommer alltså bara stå kvar tills de inte fungerar längre.

Beslutet om lekplatsernas framtid fattas på teknik- och fritidsnämnden den 18 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.