Efter räkfrossorna: Affärsverken får kritik av Konkurrensverket

Uppdaterad
Publicerad

Affärsverken Karlskrona AB följde inte upphandlingsreglerna när de skrev avtal om räkfrossor på sina båtar. Nu vill Konkurrensverket att bolaget betalar en avgift på 120 000 kronor.

Affärsverken anordnar flera gånger per år räkfrossor. Enligt Konkurrensverket ingick det kommunala bolaget i november 2019 ett avtal med en leverantör av mat och dryck – men utan att först ha annonserat upphandlingen. Avtalet trädde i kraft 1 januari i år och upphör att gälla 31 december, men kan också förlängas och löpa som längst fyra år.

Uppdraget har ett värde på 1,6 miljoner kronor och överstiger därför direktupphandlingsgränsen kraftigt.

Konkurrensverket menar därför att det rör sig om otillåten direktupphandling.

Anser sig ha gjort rätt

Affärsverkens marknadschef Anna Claesson har tidigare i en kommentar till SVT Nyheter sagt att de menar att upphandlingen är korrekt hanterad, då den skedde genom en så kallad direktupphandling av koncession, där beloppsgränsen ligger högre än i en vanlig direktupphandling. Bolaget har gett samma förklaring till Konkurrensverket.

– Vi ser emellanåt olika kontraktstilldelningar som inte har annonseras under förevändningen att det är en koncession. Det är därför viktigt att vi som tillsynsmyndighet agerar i frågan, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket ansöker nu hos Förvaltningsrätten i Växjö att Affärsverken Karlskrona AB döms att betala 120 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.