Peter Johansson (S), ordförande i socialnämnden. Foto: Arkiv/Karlskrona kommun

Efter Rosenbom – så ska kommunen hjälpa hemlösa

Publicerad

Hemlöseboendet Rosenbom töms snart på hyresgäster.

I stället ska behövande erbjudas andra lösningar.

– Vi har lärt oss vad som inte fungerat och dit ska vi aldrig igen, säger socialnämndens ordförande Peter Johansson (S).

På måndag samlas socialnämnden i Karlskrona för att bland annat ta ställning till hur kommunen ska gå vidare med insatser till bostadslösa efter att Rosenbom tömts på hyresgäster.

”Har inte fungerat”

Det enda nämndens ordförande Peter Johansson säkert kan säga i dag är att det inte är aktuellt att ersätta det kritiserade boendet med en liknande modell – alltså ett samlingsplats utan krav på drogfrihet där behövande med skiftande problematik placerats tillsammans.

– Det har inte fungerat, det är bara att konstatera, säger Peter Johansson (S), som lyfte frågan om Rosenboms framtid omgående efter att han tagit över som ordförande vid årsskiftet.

– Om det borde ha stängts tidigare? Eftersom frågan var den första jag agerade i som ordförande, så tror jag att det är svar nog.

Andra alternativ

I stället tittar förvaltningen nu på mer individanpassade lösningar. En av dem är den så kallade bostad först-modellen, som tillämpats med framgång på andra håll i landet. Där ges den behövande möjlighet till eget boende – i kombination med andra stödinsatser.

– För vår del gäller det nu att hitta lösningar och samarbeta med både privata fastighetsägare och med vårt eget, kommunala bostadsbolag. Det arbetet pågår, säger Peter Johansson.

Uppmärksammade fall på Rosenbom

December 2011: Hyresgästen Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustafsson stängs av från boendet efter en konflikt. Låset byts ut och den livsviktiga hjärtmedicinen blir kvar på rummet. Trots att han senare återvände till sitt rum stoppades hemtjänsten från att göra besök hos honom. Några dagar senare hittades han död på golvet i sitt rum. Händelsen leder till ändraderutiner och hård kritik från Socialstyrelsen, efter att SVT Nyheter Blekinge granskat fallet.

Oktober 2013: En 61-årig man hittades av en väktare utanför Rosenbom. Senare avled han – och tre män misstänktes för att ha mördat honom. Brottsmisstankarna avskrevs senare.

September 2015: Den 7 september skjöts 21-åriga Emmeli Olsson till döds. Tre månader tidigare hade hon fått ett rum på stödboendet Rosenbom – där hennes missbruk kraftigt eskalerade.

Valborgsmässoafton 2017: En 36-årig man blev misshandlad och knivhuggen i benet inne på ett rum på boendet. Mannen fördes medvetslös till sjukhus och två män dömes senare till fängelse för våldsattacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.