Efter skärpta riktlinjer – här byts vallokalerna ut

Publicerad

I höstas skärpte Valmyndigheterna riktlinjerna eftersom det i Sverige används vallokaler som har koppling till politiska partier eller religiösa samfund. Propaganda i vallokalerna kan nämligen påverka väljarna när de röstar – och vallokaler byts nu därför ut i Blekinge.

I de skärpta riktlinjerna konstaterar Valmyndigheten att lokaler med politisk anknytning inte ska användas. Ett exempel är Folkets hus, som är förknippade med Socialdemokraterna. Den konstaterar också att lokaler kopplade till religiösa samfund, till exempel kyrkor eller församlingshem, inte heller bör användas.

– I Karlshamns kommun kommer vi att behöva byta ett par lokaler, speciellt på grund av de här riktlinjerna, säger Anna Persson, som är valansvarig.

Kyrka och församlingshem

I Karlshamn handlar det om att Ådalskyrkan och Mörrums församlingshem använts i tidigare val.

– Där har vi bra alternativ, säger Anna Persson, som föreslagit lokalbyten inför valnämndens definitiva beslut efter årsskiftet.

Ratar Folkets hus

I Karlskrona handlar det om att Panncentralen, som drevs av Folkets hus och parker, och Nättraby Folkets hus använts i tidigare val.

– Vi kommer inte att använda dem, säger Katarina Johansson (C), som är ordförande för valnämnden i Karlskrona.

Däremot kommer Karlskrona att använda Kristianopels församlingshem i brist på alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.