Olofströms kommun håller inne med pengarna till fritidsgården Susekullen. Foto: SVT

Nästa möte avgör Susekullens framtid

Publicerad

Ett möte återstår.

Sedan avgörs om Susekullen får fortsatt förtroende efter den ekonomiska skandalen i våras.

Det var då som föreningsdrivna fritidsgården Susekullens revisorer slog larm om omfattande brister i den ekonomiska redovisningen. Inför årsmötet föreslog revisorerna att det skulle få hårda konsekvenser för hela styrelsen, genom att ingen av dem skulle få så kallad ansvarsfrihet.

Så blev det inte. På årsmötet blev det i stället endast kassören Tuija Finnilä som inte beviljades ansvarsfrihet och därmed ensam fick ta på sig skulden för bristerna.

Håller inne pengarna

Kritiken från revisorerna var så hård att kultur- och fritidsnämndens ordförande Patrik Sjöstedt (S) gick in och stoppade utbetalningarna av 600.000 kronor till föreningen för andra halvåret.

I slutet av augusti stundar ett möte med ledningen för Susekullen för att ta de vad de har gjort och vilka planerna är för framtiden.

– Ser allt bra ut ser jag inte större problem med att låta föreningen få tillgång till pengarna, säger Patrik Sjöstedt.

Blickar framåt

Susekullens nya ordförande Christoffer Danielsson (S) tycker det var rätt av kommunen att stoppa bidragen på grund av situationen i våras. Han hoppas samtidigt att de förändringar som nu är gjorda är tillräckliga för att få tillbaka pengarna.

Christoffer Danielsson är ny ordförande. Foto: SVT

– Jag har gjort min ståndpunkt klar att jag anser att nu gör vi om och gör rätt och att ansvaret skulle lastats hela förra styrelsen och inget annat, säger han.

Nu får han i stället samarbeta med flera av dem som i våras kritiserades av revisorerna för de ekonomiska problemen. Till exempel är förre ordföranden Kaj Joelsson (S) ny revisor, något som han själv ser som en fördel.

– Nu vet jag var felen är någonstans, var de göms och kan hitta dem. Det var inte jag själv som valde mig utan medlemmarna på årsmötet.

Kaj Joelsson är före detta ordförande för föreningen som driver fritidsgården Susekullen. Foto: SVT

Annars hade de sagt nej,  säger Kaj Joelsson.

Men föreningens nye ordförande Christoffer Danielsson ifrågasätter att hans kritiserade företrädare nu istället är revisor.

– Man kan diskutera om det är lämpligt. Jag tycker att det är tveksamt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.