Sandra Bizzozero (S) och Marcus Sandekjer, chef Blekinge museum. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Museichef kallas till kommunstyrelsen

Publicerad

Länsmuseets chef Marcus Sandekjer närvarar på plats när kommunstyrelsen i Karlskrona sammanträder den 12 april.

Orsaken är att ledande politiker vill ha svar på frågor som uppstått efter SVT:s granskning av museet.

Initiativet kommer från kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S):

– Det finns delar i den granskning ni publicerat som behöver klaras ut. Jag har bland annat bett om en redogörelse för vad revisorerna kommit till för slutsatser. Det blir ett bra tillfälle för oss som stiftare att vi få ställa frågor, säger hon.

Så sent som i höstas beviljade Karlskrona kommun 3,6 miljoner i extra medel till det ekonomiskt hårt pressade länsmuseet.

– För oss är det naturligtvis viktigt att säkerställa att pengarna används rätt. Och det har som sagt uppstått en del frågor med anledning av den granskning som varit, säger Sandra Bizzozero.

Gav missvisande förklaringar

Det var tidigare i mars som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att länsmuseet inför stiftare, styrelse, media och allmänhet gett en missvisande bild av vad som orsakat stiftelsens negativa resultat 2020.

Vid upprepade tillfällen förklarade ledningen museets dåliga ekonomi med bland annat negativa effekter av coronapandemin och akuta fastighetsåtgärder.

Samtidigt kunde SVT avslöja att den omskrivna Världsarvsutställningen blivit fyra miljoner kronor dyrare än planerat.

Granskningen visade också att museet – trots sin finansiella ställning – brutit mot både lagstiftning den egna upphandlingspolicyn när det, de senaste åren, gjorts löpande inköp för flera miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.