Efter vandaliseringen – nu vill skolan sätta upp övervakningskameror inomhus

Publicerad

Jändelskolan varit utsatt för skadegörelse och en brand i en sopkorg. Nu vill skolan och Karlskrona kommun ha kameraövervakning inomhus för att få slut på vandaliseringen.

– Tanken är att ha en kamera i varje korridor där ungdomarna har sina skåp. Det blir då tre kameror, säger Jändelskolans rektor Helen Sollin.

Enligt henne är personalen och facket positiva till kameraövervakning inomhus.

– Det är ju inte den enda åtgärden vi gör. Den ska föregås av en del andra åtgärder som samtal och kontakt med fältgrupper och polis, säger Anders Wiklander, säkerhetschef på kommunen.

Vill skapa trygghet

Anders Wiklander säger att kamerorna är till för elevernas och föräldrarnas trygghet. Förhoppningen är att övervakning ska minska vandaliseringen.

– Då kan vi använda pengarna till något som gynnar både eleverna och kommunen, säger han.

Det filmade materialet kommer bara att granskas när det har skett något som kan klassas som ett brott. Det är endast Anders Wiklander och kommunens it-tekniker som kommer ha befogenhet att se materialet. Filmerna kommer tas bort efter två veckor.

– Man ska alltid väga den personliga integriteten jämtemot skadorna och kostnaderna, säger han.

Kameror utomhus

Kommunen har tillstånd att sätta upp kameror utomhus. Enligt Anders Wiklander behövs det inget tillstånd inomhus så länge det inte rör ytor allmänheten har tillgång till.

Det är oklart när det kan komma upp kameror ifall det blir av.

– Det ska skrivas risk- och konsekvensanalys, säger rektor Helen Sollin.

Beslutet ska också förankras med skolans föräldrar och elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.