Spår efter källarbranden i Asarum i augusti i år. En kvinna i 30-årsåldern åtalas nu misstänkt för grov mordbrand. Foto: Polisen

Eldade i flerfamiljshus i Asarum – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern åtalades i dag för grov mordbrand sedan hon försökt sätta eld på ett flerfamiljshus i Asarum i slutet av augusti i år.

Enligt åtalet ska kvinnan nattetid eldat med papper i en av husets källare. När räddningstjänsten kom till platsen stod det öppna lågor från källarförrådet, trapphuset var rökfyllt och boende i två lägenheter hade då evakuerats.

Senare tvingades samtliga hyresgäster ta sig ut, innan branden var under kontroll.

Av åtalet framgår att den 30-åriga kvinnan till och från befunnit sig i husets källare den aktuella kvällen. Där drack hon öl och vin samt rökte cigaretter. Flera grannar blev under kvällen vittnen till hur 30-åringen uppträdde alltmer berusat.

– Jag hade fått ett skuldbrev från Kronofogden och mådde inte bra. Det var därför jag drack i källaren, säger kvinnan i förhör.

Närmare midnatt blev det rökfyllt i källaren, sedan det börjat brinna i ett matförråd.

Vid den brandtekniska undersökningen hittades flera spår som polisen menar binder 30-åringen till den grova mordbranden: cigarettfimpar och eldat papper.

Själv menar kvinnan att hon befann sig utomhus när branden startade och att det var hon som själv slog larm till räddningskåren. Hon har ingen egen förklaring till vad som orsakat eldsvådan.

När polisen senare anlände till platsen kunde hon gripas i en grannträdgård – där hon gömt sig under ett träd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.