Foto: Arkivbild

Eldningsförbud införs i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Från och med klockan 12 under torsdagen börjar eldningsförbudet att gälla i Blekinge. Länsstyrelsen har fattat beslutet eftersom brandrisken är stor i skog och mark.

Det kommer att införas ett eldningsförbud i Blekinge under torsdagen den 22 juli från 12.00 efter ett beslut från länsstyrelsen i samråd med länets räddningstjänster. Beslutet om eldningsförbud är fattat på grund av brandrisken och gäller tills annat beslut fattas.

Torr mark

Länsstyrelsen skriver att de har stöd av SMHI:s särskilda prognos för brandrisk i skog och mark. Väderprognosen för den närmsta tiden tyder för stor brandrisk närmaste tiden och uttorkningen i marken, främst i Blekinges östra och västra delar, har nått mycket höga nivåer och lär vara så en tid framöver.

Förbjudet att elda med fast bränsle utanför sammanhållen bebyggelse

*Förbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse eller så nära skog och att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Här är aktiviteter som eldning, grillning och bränning som sker med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) förbjudet. Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.

Tillåtet att grilla

*Det är tillåtet att grilla som vanligt på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken eller genom att stå på ett brandsäkert underlag. Samma sak gäller för restauranger, campingar och liknande näringsverksamheter inom eget verksamhetsområde.

*Grillning är också tillåten vid fasta iordningsställda grillplatser på allmän plats, som är utformade så att risken för brandspridning är låg. Fast grillplats innebär eldplats som är avgränsad med obrännbart material (till exempel betongkonstruktion eller stensättning) och har en bred markyta med grus eller motsvarande runt eldplatsen. Engångsgrillar utgör INTE en fast iordningsställd grillplats och är inte tillåtna.

*Trangiakök och andra friluftskök som drivs med vätska eller gas får användas om risken för värme- och eldspridning till omgivningen är låg.

Källa: Länsstyrelsen i Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer