Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Rebecka Jirle, samordnare hos utbildningsförvaltningen i Ronneby, berätta om vad eleverna äter på lunchen. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Elevernas skolluncher – har ätit 1000 pizzor

Publicerad

Under årets första två skolveckor har Ronnebys 2000 elever kunnat hämta sin skollunch från ett trettiotal lunchrestauranger. Och det är många elever som väljer pizza och kebab till lunchen.

-Jag är förvånad att man orkar äta pizza fler dagar i veckan, säger Rebecka Jirle, samordnare utbildningsförvaltningen Ronneby.

När länets högstadieelever började året med distansundervisning valde Ronneby kommun en egen väg för elevernas skolluncher. För att även kunna hjälpa kommunens restauranger under pandemin så beslutade krisledningsnämnden att eleverna skulle få hämta mat på lunchställena, något gymnasieeleverna sedan tidigare gör.

– De här restaurangerna och kafeerna vill vi ju ha kvar även efter pandemin,  säger Rebecka Jirle.

Nu har det gått två veckor och 10000 luncher har hämtats ut. Av dem har tusen stycken varit pizzor.

– Jag är förvånad att man orkar äta pizza fler dagar i veckan.

Hälften hämtar inte mat

Varje dag hämtar runt 2000 elever sina luncher på restauranger i och utanför kommunen.  Luncherna får maximalt kosta 75 kronor, men det är många som inte utnyttjar restaurangbesöken.

– Det är ungefär hälften av eleverna som inte hämtar mat, säger Rebecka Jirle.

Distansundervisningen och restaurangluncherna har förlängts till att gälla även denna vecka. Efter det kommer eleverna att få hämta sin lunch i en skolbespisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer