Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikläraren Anne Almkrantz och eleven Elias Ignell har båda påverkats av väntetiderna till körkortsprov hos Trafikverket. Foto: Konrad Olsson/SVT

Elias uppkörning dröjer: ”Vill inte vänta till december”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till körkortsproverna är drygt två månader långa över hela landet – vilket påverkar elever och körskolor. 18-åringen Elias Ignell hade hoppats ta körkortet under sommaren men fick ändra sina planer.

I mitten av juli fyllde Elias Ignell från Karlskrona 18 år och hans tanke var att kunna fixa körkortet lagom till dess. Men på grund av köerna till körkortsproven som råder i Sverige blev det inte så.

– Jag trodde jag hade tid men när jag frågade i maj var det redan uppbokat. Det var jättetråkigt faktiskt och jag blev lite ledsen så det blev att övningsköra i stället. Alla jag känner har fått vänta till långt efter sin födelsedag om de inte bokat in det långt innan, säger han.

Annan sorts planering

För läraren Anne Almkrantz som driver en trafikskola i Karlskrona har situationen gjort att de får planera i väldigt god tid för att jobba utifrån när eleven vill ha sitt körkort.

– Eftersom vi vet hur läget ser ut nu är vi framme i november och planerar. Då får man börja med körprovet och sedan planera in lektionerna efter det för att se till att eleven blir färdig till det datumet i stället, säger hon.

”Jättetråkigt”

Elias Ignell kan nu blicka tillbaka på en bilfri sommar där han varje dag tänkt på hur ett körkort inte hade begränsat hans vardag.

– Det satte mig tillbaka en bit och jag har fått vänta så nu är det september. Man pratar om varför det inte finns några tider och alla tycker samma sak att det är jättetråkigt när man inte kan ta sitt körkort, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anneli Svensson är chef på Trafikverkets förarprov i Karlskrona. Foto: Konrad Olsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer