Räddningstjänsten ryckte ut till Åryd. Foto: TT

Explosioner i marken – hundratals var strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades till Åryd utanför Karlshamn då vittnen hört flera höga smällar i marken, och sett eldsflammor. Man misstänkte att det var elledningar som av okänd anledning hade exploderat, och Eon stängde av strömmen. Drygt 240 hushåll drabbades av strömavbrott.

Larmet kom till SOS vid tjugo i elva. Vittnen ska då ha hört flera smällar i marken, och sett både eldsflammor och rök. Räddningstjänst skickades till platsen och konstaterade att det inte var någon utvecklad markbrand.

Elbolaget Eon kom till platsen, och stängde för tillfället av strömmen. 244 hushåll drabbades under några timmar av strömavbrott.

Oklara omständigheter

De synliga spåren efter explosionerna var ett bränt hål i marken. Men enligt Lena Berglund vid Eons pressjour är det oklart om det verkligen var en elledning som orsakade larmet. Vad smällarna kan ha berott på är nu något som enligt henne måste undersökas vidare.

– Utredningen får visa vad det var för ett hål i marken och vad som hänt. Strömavbrottet var en säkerhetsåtgärd som räddningstjänsten begärde, säger Lena Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.