Charlott Engelkes är regissör och performanceartist. Foto: SVT

En av landets största dansscener invigs i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge har nu fått sin första dansscen, ett 450 kvadratmeter stort dansgolv inne på Lokstallarna i Karlshamn. Det är inte bara Blekinges största, utan även en av Sveriges största som kommer att ha internationella fötter på sig.

I Stora salen inne i 1800-talsbyggnaden Lokstallarna i Karlshamn har det vuxit fram en av Sveriges största dansscener. Rummet har målats om i svart och fått en ny entré som ska dämpa ljudet i salen. Nya toaletter och duschar samt ett nytt gummigolv som sviktar för att undvika skador. Ett nytt ljud- och ljussystem finns också på plats.

Allt detta för två miljoner kronor, en affär som Karlshamns kommun har finansierat genom ett samarbete med Regionteatern Blekinge-Kronoberg. I och med bygget av dansscenen väljer Regionteatern att flytta delar av sin verksamhet till Karlshamn. Det nya dansgolvet är det första steget till att Lokstallarna ska bli ett scenkonsthus.

Används med en gång

Redan under söndagen och två veckor framåt kommer regissören och performanceartisten Charlott Engelkes att inta den nya scenen, tillsammans med dansare och akrobater från Berlin. De ska förbereda sin tolkning av operan Lohengrin, som kommer att visas på Lokstallarna i februari.

Men den officiella invigningen av dansscenen sker den 13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.