Foto: Grafik: Hans Lindblom

En man gripen efter åldringsbrott i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem äldre kvinnor i Sölvesborg utsattes i helgen för falska poliser som försökte lura dem på pengar. Under söndagskvällen greps en man som nu sitter anhållen misstänkt för bedrägeri.

– Han har varit välklädd med något guldliknande märke och låtsats att han var polis, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Det var under lördagen som en kvinna i 90-årsåldern blev uppringd av en person som presenterade sig som polis. Anmälningen var en av flera som kom in senare under helgen från Sölvesborgs- och Falkviksområdet.

– Uppringarna ska ha bett om tillgång till de äldre kvinnornas bankkort, säger Michael Hasselberg, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

De drabbade kvinnorna ska alla vara födda på 20-talet. Det är fortfarande oklart om det har gjorts hembesök hos alla eller om det bara har varit telefonsamtal.

– Man väljer ut så gamla kvinnor man nånsin kan och ger sig på dem, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

En man gripen

Vid 21-tiden under söndagen greps en man misstänkt för ett av söndagens åldringsbrott. Mannen ska ha utgett sig för att vara polis och på så vis kommit över en kvinnas ägodelar.

– Vi intresserade oss för honom på grund av hans klädsel och vad han hade med sig men jag vill inte gå närmare in på mer detaljer, säger Ewa-Gun Westford.

Brotten rubriceras som föregivande av allmän ställning, bedrägeri, stöldförsök och grovt stöldförsök.

– Vi kommer hålla förhör och jobbar intensivt för att hitta fler misstänka gärningsmän, säger Michael Hasselberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.