• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Den nye polisområdeschefen Hans Kjaersgaard är positiv till förändringen. Foto: Daniel FalckVisa alla (2)
Visa alla (2)

”En mer logisk organisation”

Publicerad

En mer logisk organisation. Så beskriver Blekingepolisen den nya polisområdesindelning som börjar gälla från och med måndag. Efter massiv kritik mot den förra organisationen görs nu polisområdet region Syd om igen.

Det är inte mer än tre år sedan som polisen genomförde en omorganisation – men nu är det dags igen. Nästa vecka börjar den nya polisområdesindelningen att gälla. Blekingepolisen som tidigare varit uppdelad i två, blir nu ett eget polisområde tillsammans med nordöstra Skåne.

– Jag är väldigt positiv till den här förändringen. Det är en organisation som är mer logisk. En stor utmaning för oss har tidigare varit att vi har haft för många domsagor och jobbat mot fyra åklagarkammare. Det blir betydligt enklare i det nya, säger den nye polisområdeschefen Hans Kjaersgaard.

Mycket kritik

Tidigare var polisområdena uppdelade så att Karlshamn, Sölvesborg och Olofström tilhörde sydvästra Götaland, medan Karlskrona och Ronneby tillhörde Sydöstra Götaland. Den organisationen genomfördes för bara tre år sedan och fick då mycket kritik. Många valde också att sluta.

Efter en utvärdering förra sommaren insåg ledningen att man behövde organisera om igen.

– Det är något vi har pratat väldigt mycket om internt, att del delningen som blev då inte var så bra, säger Magnus Bergman, polischef i Karlskrona.

Bättre samverkan

Men frågan är om Blekingeborna kommer att märka av den stora förändringen hos polisen i länet? Troligtvis inte, menar polisområdeschefen:

– Jag tror inte att de enskilda medborgarna i Blekinge kommer märka så mycket. Men i verksamheten med hur vi servar medborgarna totalt så kommer de märka det. Genom att vi sparar tid och får en bättre samverkan med våra samverkansparter så kommer det märkas i ett större perspektiv, säger Hans Kjaersgaard.

Karlskronachefen Magnus Bergman tror även han att det kommer märkas av för medborgarna på längre sikt.

– Jag tror vi får lite mer resurstimmar över eftersom transporterna inte kommer bli lika långa. Jag tror vi kommer bli mer effektiva då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer