Visa alla (3)

Stort EU-inflytande över lokala frågor

Publicerad

Hälften av de politiska beslut som fattas i Blekinges kommuner påverkas av EU enligt SKL. I Karlshamns kommun är det fyra av tio ärenden i fullmäktige som härrör från EU.
– En röst i EU-valet kan påverka den lokala politiken, menar Karlshamns styre.

Besluten som fattas av länets politiker handlar inte bara om lokala beslut som rör våra kommuner och region Blekinge. I själva verket påverkas ungefär hälften av de beslut som tas i Blekinges kommuner av EU.

En expert från Sveriges kommuner och landsting, SKL har undersökt Karlshamns kommuns fullmäktigesammanträde för april för att se hur många av de politiska ärendena på dagordningen som EU har en direkt påverkan på.

– Fyra av tio ärenden i Karlshamn härrör EU. Resten av punkterna rörde formalia och annat. I genomsnitt brukar vanligtvis 50 procent av en kommuns dagordning ha en anknytning till EU:s bestämmelser så EU påverkar oss mer än vad man tror, säger Annika Lindberg från SKL.

”EU är jätteviktigt”

Karlshamns politiker menar att det är många lokala frågor som påverkas av EU.

– Alla beslut som fattas i Bryssel ska ju till slut ner till människors vardag. Kommunen är ju det som står människor närmast, så ur ett kommunalt perspektiv är ju EU jätteviktigt, säger oppositionsråd Magnus Gärdebring (M).

– Miljö, IT och mänskliga rättigheter är exempel på områden där EU påverkar oss dagligen, men det är inget vi tänker på i vardagen, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I klippet ovan: Hör vad Karlshamnsborna tycker om EU:s inflytande på den kommunala politiken.

Martin Olsson säljer blommor på torget i Karlshamn. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Karlshamn kommunfullmäktige den 8 april 2019

Visa

Dagordningen innehöll totalt 47 punkter, och 37 av dessa var så kallade administrativa punkter (valärenden, fastställande av dagordning, ansvarsfrihet, årsredovisning, namnbyte, nytt stadsvapen, intern kontroll, årsredovisning, revidering av reglemente, dokumenthanteringsplan, handlingar för kännedom). Fyra punkter var av den klass att EU har en direkt påverkan på frågan.

Utredning om cirkus med djur på kommunal mark
Regleras bl a i plan- och bygglagen, där många EU-direktiv har införlivats

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön
EU:s direktiv på miljöområdet såsom krav på låga bullernivåer och nivåer för tillåtna partiklar i luften är exempel på hänsyn till människors hälsa och miljö.

Förvärv av del av fastigheten Duveryd 5:1
När det rör sig om försäljning eller köp av t ex tomter/fastigheter måste kommunen sätta ett marknadsmässigt pris, annars kan den otillbörligt gynna någon aktör. Det kallas otillåtet statsstöd.

Behovet av att aktualitetspröva översiktsplan Karlshamn 2030
Varje kommun ska enligt Plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. EU-direktiv har införlivats i PBL. EU:s vattendirektiv anger vad EU-länderna minst ska klara vad gäller vattenkvalitet och tillgång på vatten. Direktivet syftar till att skydda och förbättra EU:s alla vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer