Det är branschorganisationen Svensk Fågel som kartlagt hur Sveriges regioner och landsting upphandlat kyckling. Fem landsting och regioner köper enbart in svensk kyckling, och det är Blekinge, Kalmar, Dalarna, Västerbotten och Västra Götaland.
– Det är glädjande men tråkigt att det inte var fler landsting, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i Svensk fågel.
Köper från östeuropa
De övriga landstingen har svarat lite olika. Vissa, som Skånes landsting, säger att de upphandlar svensk kyckling till stor del, men inte allt. Andra, som Jämtland/Härjedalen, svarar att kycklingen upphandlas från Sverige, Polen och Lettland.
Låg antibiotikaanvändning
Djurhållningen och användningen av antibiotika skiljer sig mycket åt länder emellan.
Sverige har förhållandevis strikta lagar för djurskydd och livsmedel och bland de minsta användningarna av antibiotika, vilket Jenny Andersson anser är ett av skälen till att fler landsting borde köpa in endast svensk kyckling.
– Det handlar om att säkerställa rätt kvalité för de som ska äta kycklingen. Dessutom finns det en yrkesgrupp med kycklingbönder som arbetar hårt för att uppfylla kraven, säger Jenny Andersson.