Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter att polisen la ut en bild i sociala medier har det fått kritik, då flera personer kunde knyta fordonet på bilden till ägaren. Johanna Mazetti kände igen a-traktorn vid första anblick. Foto: Skärmdump/SVT

Kritik mot polisen efter bildpublicering av A-traktor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Karlskrona har fått kritik efter att ha lagt ut en bild av helgens brottsärenden i sociala medier. Anledningen är att flera personer kunde knyta fordonet på bilden, till den brottsmisstänkta ägaren.

– Jag såg direkt vems epa det var. Vi bor i ett litet samhälle och ingen epa-traktor är den andra lik så det var inte svårt, säger Johanna Mazetti.

Hon var en av dem som reagerade på Karlskronapolisens inlägg. Bilden föreställde bland annat en A-traktor som varit inblandad i helgens polisärenden då den togs för olovlig körning.

Även om inte registreringsskylten syntes kunde flera personer identifiera ägaren. I kommentarerna taggades ägaren till fordonet och polisen valde därefter att ta bort bilden och rensa bland kommentarerna.

– Vi ska inte bidra till att enskilda personer kan pekas ut och därför valde vi att agera, säger Thomas Johansson, kommunikatör för polisområde Blekinge.

Missvisande bilder

På bilden syntes förutom A-traktorn, ett pistolliknade föremål samt en kniv, och texten under beskrev helgens olika polishändelser i korta drag.

Johanna Mazetti upplevde att det gick att missförstå det som att bilderna hade med varandra att göra. Det är något som hon menar har påverkat ägaren till fordonet negativt.

– För mig när jag läser texten är det tydligt att den beskriver ett arbete vid flera olika händelser. Det är beklagligt om folk blandar ihop detta men egentligen ser jag inte att det problemet ska behöva uppstå här, säger Thomas Johansson, polisens kommunikatör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer