Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
21-åriga Thilde Karlsson från Fågelmara ska presentera medborgarförslag i Strasbourg. Foto: SVT

EU-parlamentet gästas av Thilde, 21: ”Ska ge förslag på bättre framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Thilde Karlsson från Fågelmara blev del i en av EU:s medborgarpaneler i höstas, där har hon tillsammans med 200 andra européer diskuterat olika förslag till en bättre framtid.

Nu har panelen 51 punkter klara att redogöra för parlamentet – vilka Thilde ska få presentera.

Det är första gången som EU-parlamentet har bjudit in Europas medborgare till att bidra med förslag till en bättre framtid. Totalt är de 800 personer som har delats in i fyra olika paneler, där Thilde Karlsson har blivit placerad i den tredje som fokuserat på klimat, miljö och hälsa.

51 rekommendationer

Nu har panelen samlats för diskussion sammanlagt tre gånger – och det har nu resulterat i en lista på 51 olika rekommendationer som ska presenteras för EU-parlamentet under helgen.

– Jag har pratat väldigt mycket om landsbygden för det ligger mig väldigt nära hjärtat. De här rekommendationerna som gick vidare var inte exakt vad jag ville, men jag är ändå nöjd eftersom det kommer påverka, säger Thilde Karlsson.

Ska presentera förslagen

Hon har även blivit utlottad till att vara en av de 20 ambassadörer i gruppen som ska framföra punkterna som har diskuterats fram i panelen. Bland annat är ett av förslagen att kvinnors hygienprodukter ska vara skattefria inom EU.

Därför har det nu blivit dags för Thilde att återigen åka från Fågelmara till Strasbourg – och trots att hon den här gången ska prata inför flera av EU:s beslutsfattare, känner hon sig mindre nervös inför den här resan.

– Det känns bra faktiskt, jag ser fram emot det och jag har inga problem att prata inför människor.

Hör henne berätta mer om presentationen i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer