Att wi-fi-strålning skulle vara hälsofarligt döms ut av myndighetsspecialisten Jimmy Estenberg. Foto: Strålsäkerhetsmyndigheten/TT

Expert: ”Ingen hälsofara med wi-fi”

Uppdaterad
Publicerad

Att Moderaterna i Olofström vill förbjuda strålning i förskolorna menar Strålsäkerhetsmyndigheten är onödigt.

Jimmy Estenberg är myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten. Han har läst pressmeddelandet som Moderaterna i Olofström under måndagsmorgonen skickade ut, och är skeptisk till innehållet.

– Själva pressmeddelandet vill jag inte gå in på eftersom det är politiskt innehåll, men jag kan säga att den fakta som står i det till stor del inte stämmer ur ett forskningsperspektiv, säger han.

Han menar att det inte finns belägg på att strålning från wi-fi eller surfplattor skulle vara hälsofarlig – och att forskningsvärlden är enig.

– Det är den forskningen som bland annat myndigheterna och världshälsoorganisationen (WHO) lutar sig mot. Sedan finns det alltid enstaka forskare som tycker något annat. Hade det varit farligt så hade man sett det i forskningen, sger Jimmy Estenberg.

Det finns dock en svag misstanke om att mobiltelefonstrålning kan vara skadlig, enligt Jimmy Estenberg.

– Det gäller folk som använder den i stor utsträckning och alltid har den nära huvudet, säger han.

Patrik Krupa (M), gruppledare i Olofström, försvarar sig.

– Det är klart att det finns forskningsrapporter som är både för och emot. Det beror på vilken sida man ställer sig på ju. Jag tror inte det skulle finnas rapporter som visar på faktorer som sömnsvårigheter och yrsel om det inte låg något i det. Och det finns ju sådana rapporter också. Hellre förebygga än låta det gå för långt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer