Försvarshögskolans huvudkontor i Stockholm. Foto: SVT

Expert om gasaffären: Väldigt märklig process

Uppdaterad
Publicerad

Ryska gasledningsrör i Karlshamn eller inte. Säkerhetspolitiska experter ser stora frågetecken kring affären.

– Hela processen verkar väldigt märklig, säger statsvetaren Håkan Edström.

– Jag lägger egentligen ingen värdering i gasrören i sig. Mitt fokus är regeringens agerande. För man har ju bytt ståndpunkt, säger Håkan Edström, expert på säkerhets- och försvarspolitik vid Försvarshögskolan.

I december förklarade regeringen att Karlshamns planerade affärer med Nord Stream skulle påverka Sveriges förvarsintressen negativt. Men i går kom beskedet att regeringen inte tänkte be Karlshamn att avstå från att upplåta sin hamn till lagring av rör till gasledningsprojektet Nord Stream 2.

Rysk gasledning i Östersjön

Dålig analys?

– Om jag ska tillåta mig att spekulera så vill jag ju inte tro att regeringen har en dålig analyskapacitet. Alltså skulle slutsatsen vara att det tillkommit någon omständighet som man inte vill gå ut i offentligheten med, säger Håkan Edström.

– Eftersom vi inte sett underlaget, som är sekretessbelagt, så kan vi bara spekulera. Det kan väl mycket väl vara så att det är någon aktör, statlig eller icke statlig, som på något sätt har påverkat regeringen i sitt beslutsfattande.

Syna självstyret

Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, tycker det är svårt att få en tydlig bild av vad affären innebär i form av rysk närvaro i Karlshamn.

– Lossning av rör, som dessutom kommer från Holland. Man får intrycket att det inte ska vara någon rysk närvaro där. Men vad är det då polisen, tullen och försvarsmakten ska övervaka? säger han.

Jacob Westberg, som generellt är emot en ökad rysk närvaro i området, ifrågasätter även de juridiska aspekterna i processen.

– Jag skulle egentligen ha velat syna frågan om vilka möjligheter man har att begränsa det kommunala självstyret när det handlar om sådana här säkerhetsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet