– Man kan ha haft en period av drogfrihet där allting har fungerat och så minskar man kontakten med oss. När man sedan återfaller i sitt missbruk är risken stor att man får en överdos och dör, säger Åsa Magnusson, verksamhetschef vid beroendecentrum i Örebro. Foto: TT

Snabb ökning av unga missbrukare – femdubblade besök på tre år

Uppdaterad
Publicerad

På tre år har besöken av unga missbrukare på beroendemottagningen i Blekinge femdubblats. Samtidigt brottas verksamheten med personalbrist och det finns inte tillräckligt med resurser för att möta det ökande behovet av missbruksvård i länet.

Trycket på beroendeenheten i Blekinge har varit hård de senaste åren och besöken till beroendemottagningen fortsätter att öka. Särskilt har besöken ökat bland unga vuxna i åldern 20 till 29 år. För tre år sedan var antal besök i den åldersgruppen 346 – en siffra som förra året låg på 1 745 besök.

– Den utvecklingen är riktigt skrämmande och vi har sett att drogmissbruket går ner i åldrarna. På psykakuten kan vi ha patienter i 13–14-årsåldern som söker hjälp för ångest eller sömnsvårigheter och när vi gör ett drogtest ger det utslag, säger Christina Albertsen, specialistläkare inom psykiatrin i Blekinge.

Val 2018 – #dinröst

Oftare blandmissbruk

Tidigare var större delen av de som sökte vård på beroendeavdelningen alkoholmissbrukare, men så ser det inte längre ut i dag.

– Förr var det kanske sex stycken som låg där med alkoholproblem och två övriga missbrukare men i dag ser det ut precis tvärtom. Dessutom är det inte bara en drog oftast utan det är flera och det är komplicerade blandmissbruk, säger Christina Albertsen.

Förra året satsades det sex miljoner kronor på beroendeenheten bland annat för att öppna nya lokaler i Karlshamn. Men verksamheten brottas fortfarande med personalbrist och svårigheten att rekrytera läkare och psykolog.

Kan ni möta behovet som finns av vård av missbrukare i Blekinge?

– Mitt spontana svar är nej. Patienterna får hyfsat bra akutvård med hjälp med avgiftning och abstinens men sen är det för lite tid att följa upp dem och väntetiden är för lång. Det är inte okej att det ska vara tre månaders väntetid bara för att få ett bedömningssamtal och så pass illa har det varit, säger Christina Albertsen.

Fortsatt oro

En tillfällig lösning har nu gjorts på beroendeenheten med en hyrläkare och genom en omfördelning av personalen. Men även om rekryteringen lyckas framöver finns det en oro över över att vårdbehovet ska fortsätta öka framöver.

– Nu har vi fått nya resurser men samtidigt finns oron över hur lång tid tar det innan vi växer ur denna kostymen med eftersom vi ser en konsant ökning, säger Mari Söderström, verksamhetschef länsgemensam psykiatri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet