Stefan Augustsson är en av de personer som får 500 kronor mer i månaden via ett nytt projekt.

Extrapeng till psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Psykiskt sjuka människor i Blekinge ska få extra pengar.
För första gången i Europa ska det utredas om en bättre ekonomi kan bryta deras isolering.

Det satsas mycket på medicinsk forskning för att hjälpa människor med psykiska problem. Men en amerikansk studie visar att lösningen kan vara social. Där fick personer med allvarliga psykiska problem som levde isolerat en summa pengar varje månad. Resultatet blev att symptomen minskade och de fick en bättre självbild.

Nu överförs principen till Blekinge. I Blekingeprojektet Pengar, vänner och psykiska problem ingår 150 personer med psykiska problem. En av dem är Stefan Augustsson, 47 år, från Karlskrona som lever ett isolerat liv.

– Jag har inte så där jättemycket vänner härnere i stan. Det blir väldigt lätt att man isolerar sig, säger han.

För tio år sedan kom de första symptomen. Stefan Augustsson kom in i mörka perioder och orkade inte stiga upp ur sängen. Ett år senare fick han diagnosen bipolär sjukdom.

– Man blir väldigt självdestruktiv, stannar hemma mycket och vill inte ta sig ur lägenheten, säger han.

Personer med allvarliga psykiska tillstånd lever i fattigdom. Stefan Augustsson är långtidssjukskriven och har en snål kassa att leva på. Han kollar extrapriser, storhandlar, gör storkok och fryser in mat för att hålla nere kostnaderna. Några oförutsedda utgifter klarar han inte. I maj får han 500 kronor i månaden i nio månader framåt från projektet. För dem vill han unna sig en god bit mat ibland.

– En liten social bit som jag tycker är viktig, säger Stefan Augustsson.

Blekingeprojektet är ett samarbete mellan Karlskrona kommun, Ronneby kommun och Landstinget Blekinge. Forskare från bland annat Blekinge kompetenscenter följer deltagarna från Karlskrona och Ronneby under projektet.

– Man kan kanske under den här perioden hämta ut den medicin man så väl behöver för att må så bra som möjligt, säger Claes Wiridén, chef för handikappförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer