Foto: SVT Design

Få dömda för brott mot könsstympningslag

Uppdaterad
Publicerad

Trots att könsstympning har varit förbjudet sedan 1982 har lagen endast resulterat i två fällande domar. I dag väntas domen mot den man i Blekinge som ska ha planerat att låta könsstympa sina döttrar. Oavsett om mannen frias eller döms har rättsprocessen uppmärksammat frågan.

– Det är en viktig signal, att det inte bara är olagligt att genomföra brottet utan även att förbereda det, säger Bayan Nasih som arbetar inom det nationella kompetensteamtet mot hedersrelaterat våld.

Att brottsmål om könsstympning tas upp i rättssalen är ovanligt och endast två personer har dömts för brottet i Sverige även om det har varit olagligt i 35 år.

Kvinnlig könsstympning

År 2006 dömdes en 41-årig man till två års fängelse för att ha könsstympat sin dotter i Somalia. Samma år dömdes en 42-årig kvinna till tre års fängelse för könsstympning och grov kvinnofridskränkning av sin dotter.

– Det var tack vare att flickorna själva såg könsstympning som ett brott. De ville ha upprättelse och de vågade berätta för vuxna och för domstolen, säger Bayan Nasih som arbetar inom det nationella kompetensteamtet mot hedersrelaterat våld, vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Bayan Nasih arbetar inom det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Fler ringer stödtelefon

För att det ska bli fler fällande domar tror hon att frågan behöver uppmärksammas mer och integreras i fler delar av samhället. Det nationella kompetensteamet mot hedersförtryck hon arbetar i, utbildar bland annat myndigheter och olika yrkesgrupper i frågan. De har även sedan ett par år tillbaka en stödlinje för yrkesverksamma som behöver hjälp i hedersrelaterade ärenden.

De senaste två åren har samtalen till stödtelefonen ökat och 2016 gjordes det dubbelt så många polisanmälningar som året innan.

– När kunskapen ökar och samhället vågar prata mer om könsstympning ger det effekt och man vågar uppmärksamma den här frågan, det leder till att anmälningarna ökar, säger Bayan Nasih.

Två fall i Sverige har lett till fällande domar

I Sverige har könsstympning och omskärelse av flickor och kvinnor varit olagligt sedan 1982.

Det är även olagligt att genomföra ingreppet utomlands om man är bosatt i Sverige.

2006 kom de två enda fällande domarna i Sverige som gav fängelsestraff för medverkan till könsstympning på svenska flickor.

Brottet kan ge fängelsestraff på upp till sex år.

Källa: Socialstyrelsen och hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet