Sedan 2009 är det möjligt för samkönade par att gifta sig i Sverige. Vanligast är att kvinnor gifter sig med varandra. Foto: TT

Få samkönade äktenskap i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Andelen personer i Blekinge som lever i samkönat äktenskap eller registrerat partnerskap är bara 56 per 100 000 invånare. Det är näst lägst siffra i landet, efter Jönköpings län.

Sedan 2009 är det möjligt för samkönade par att gifta sig i Sverige. Enligt siffror från slutet av år 2017 är 89 personer i Blekinge gifta med någon av samma kön, alternativt lever i registrerat partnerskap.

Det placerar Blekinge näst längst ner bland länen, efter Jönköpings län.

Av de drygt tolv tusen människor som lever i samkönade äktenskap i Sverige bor 40 procent i Stockholm.

– Historiskt sett har det varit lättare att leva som HBTQ-person i en storstad, och många i Sverige upplever fortfarande att det är så, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne till Nyhetsbyrån Siren.

Vanligare bland kvinnor

Stockholm är också det enda länet där fler män än kvinnor lever i samkönade äktenskap. Överallt annars finns en klar majoritet kvinnliga par. Flera orsaker kan ligga bakom trenden, enligt Sandra Ehne på RFSL.

Dels är det lättare att som kvinna få hjälp att skaffa barn om man är gift. Men en bidragande faktor till skillnaden kan även vara att hat och fördomar riskerar att drabba män särskilt hårt.

– Det har att göra med maskulinitet och machonormer, säger Sandra Ehne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.