Hör Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör, om fackets vaccinkrav i videoklippet. Foto: SVT

Regionen om fackets vaccinkrav: ”Vi kommer hitta en lösning”

Publicerad

Flera fackförbund har krävt att vaccineringen av vårdpersonal ska tas upp igen. Nu hoppas parterna på en lösning innan veckans slut.

En del av vårdpersonalen i Region Blekinge får vänta på sin vaccinering sedan de flyttats från fas 3 till fas 4. Detta beror på att regionen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation kring vaccinationsordning.

Flera fackförbund vars medlemmar jobbar inom sjukvården har reagerat negativt och skickade den 29 april in en framställan med begäran om att arbetsgivaren omedelbart skulle erbjuda vaccinering av personalen inom patientnära arbete.

– När man gör en sådan begäran som skyddsombud så kan man vända sig till Arbetsmiljöverket om man inte är nöjd med de åtgärder som de vidtar. Detta är ju ett arbetsgivaransvar, säger barnläkaren Anna Westrup som är huvudskyddsombud för Blekinge läkarförening.

Detta är ju ett arbetsgivaransvar, säger barnläkaren Anna Westrup som är huvudskyddsombud för Blekinge läkarförening. Foto: SVT

Kan gå till Arbetsmiljöverket

Skrivelsen till Region Blekinge har skrivits under av skyddsombud från Blekinge läkarförening, Kommunal, Lärarförbundet, SRAT och Vision. Dessa vill ha ett svar innan den 5 maj och om detta inte är tillfredsställande ska de vända sig till Arbetsmiljöverket.

– Vi har hela tiden en förståelse och hade vi haft tillgång till vaccin hade vi vaccinerat så brett som möjligt. Jag är helt övertygad om att vi kan hitta en lösning, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.