– Det händer saker men det händer alldeles för långsamt och jag tror inte yttersta politiken förstår allvaret i att resursstärka. säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Facket: ”Det är fortfarande bedrövligt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots Skolinspektionens kritik för tre år sedan gällande brister i elevhälsan finns det fortfarande för få kuratorer i Karlskrona kommun. Detta får nu kuratorernas fackförbund centralt att reagera. 

– Det är fortfarande bedrövligt dåligt. Det har inte hänt så mycket och det går i snigelfart. säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.  

Enligt Akademikerförbundet SSR:s riktlinjer ska en kurator maximalt ha ansvar över 300 elever eller 500 vid gynnsamma förhållanden. Men detta är något som Karlskrona kommun på flera skolor inte kan hålla. 

– Det är en allvarlig situation i Karlskrona och våra kuratorer larmar och står på sig om detta. Flera kuratorer har för många elever och de har ingen chans att göra ett bra jobb, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Hon har följt situationen i Karlskrona i flera år och är kritisk till att det inte blivit bättre än vad det är i dag.

– Det händer saker men det händer alldeles för långsamt och jag tror inte yttersta politiken förstår allvaret i att resursstärka. säger Heike Erkers.

Vad kan konsekvenserna bli?

– Det är allvarligt för att man ur ett elevperspektiv inte kan garantera att eleven får den rätta hjälpen och tillgodogöra sig den utbildning som man behöver, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.