Facket om strejken: ”Vi vill visa vårt missnöje”

Uppdaterad
Publicerad

Under två timmar på onsdag nästa vecka kommer runt 80 hamnarbetare strejka, då Hamnarbetarförbundet inte kommit överens med arbetsgivarorganisationen Svenska Hamnar om ett kollektivavtal.

– Vi vill visa vårt missnöje och att vi vill ta strid för ett kollektivavtal, säger Christian Thernström på Hamnarbetarförbundet i Karlshamn.

Under förhandlingarna som har pågått under 2018 har Sveriges Hamnar erbjudit ett hängavtal till det befintliga avtal som finns idag med Transportarbetarförbundet. Men det vill inte Hamnarbetarförbundet gå med på utan vill ha ett eget kollektivavtal.

– Det skulle göra oss till en underavdelning av Transportarbetareförbundet. Vi kommer inte få sitta vid förhandlingsbordet och blir maktlösa, säger Christian Thernström.

Karlshamn

Beklagar strejken

Sveriges Hamnars vice vd och förhandlingschef Joakim Ärlund beklagar att konflikten dragits så pass långt att fackförbundet väljer att strejka.

– Vi har erbjudit ett kollektivavtal som täcker hela landet och det avtal vi har erbjudit Hamnarbetarförbundet skulle ge dem inflytande i de frågorna som de har lyft fram som viktiga, säger Joakim Ärlund

Hur kommer ni agera nu?

– Vi kommer analysera de varsel som har lagts för att lindra de skador som Hamnarbetarförbundet vill åstadkomma. De förhandlingar vi haft har avbrutits av Hamnarbetarförbundet så skulle de ångra sig och vilja fortsätta förhandla är de välkomna att höra av sig till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet