Facket anser att man borde gjort en utredning omgående. Foto: Erik Alfredsson

Facket om övergreppet: ”Allt har gjorts fel”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Vision är starkt kritiska till hur kommunen har hanterat Lina, som utsattes för ett sexuellt övergrepp på sin arbetsplats. De menar att Karlskrona kommun har brustit i såväl arbetsgivaransvaret som arbetsmiljöansvaret.

Lina utsattes sommaren 2016 för ett sexuellt övergrepp på det kommunala HVB-hemmet där hon arbetade. Det skulle dröja ett år innan kommunen ens inledde en internutredning och händelsen har fortfarande varken anmälts till Arbetsmiljöverket eller polisen.

– Allt har gjorts fel från att händelsen inträffade. Det har tagit alldeles för lång tid, vilket har lett till ett stort mänskligt lidande, säger Liselotte Mellqvist, huvudskyddsombud på Vision i Karlskrona.

Hon menar att Karlskrona kommun och socialförvaltningen har brustit i såväl arbetsgivaransvar som arbetsmiljöansvar.

– Man skulle ha kontaktat skyddsombud omgående, gjort en utredning omgående, gett krishantering och omedelbart upprättat en riskbedömning, åtgärdsplan samt en handlingsplan. Inget av det gjordes. Vi ser mycket allvarligt på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.