Blekingeföretagaren medger att fakturor har skrivits om till rut-tjänster vid tillfällen när det egentligen har varit rot-tjänster som utförts.

Fakturor skrevs om – gav nya rut-pengar till företaget

Publicerad

Flera uppdrag som aldrig skulle godkännas som avdragsgilla enligt rut skrevs om innan de skickades till Skatteverket. Det handlade bland annat om hantverkstjänster och tömning av dödsbon, enligt flera källor till SVT.

Många tjänster som Blekingeföretaget utfört hos kunder i utbyte mot begagnade föremål och antikviteter skulle aldrig ha godkänts enligt gällande regelverk. Men enligt flera källor med insyn i bolagets fakturahantering och ekonomi skrevs arbetsordrar systematiskt om så att exempelvis en tömning av ett dödsbo på den slutliga fakturan i själva verket fick rubriken ”flyttstäd”.

– Det sattes i system. Jag upptäckte många gånger att uppdraget vi var ute på ändrades när fakturan skulle skickas till Skatteverket.

Vad var skälet?

– Rut-avdraget gav oss hälften tillbaka. På rot-avdraget fick vi bara 30 procent. Dessutom gick rut-utbetalningarna snabbare, säger en källa till SVT.

Tog rut från anhöriga

För att kringgå rut-reglerna kring exempelvis dödsbon omvandlade Blekingeföretaget slutfakturan till Skattverket till flyttstäd – och drog sedan rut på en anhörig eller släkting till den avlidne.

– Företaget tömde min brors enrumslägenhet, förde över värdet på möblerna som fanns kvar till mig och jag trodde att det det var den ersättning vi skulle få för sakerna. Men sedan skulle jag skicka tillbaka samma pengar till honom och jag vägrade först. Det kändes som penningtvätt. Till slut gjorde jag det eftersom han var så påstridig, berättar släktingen. 

Bilden bekräftas också av andra kunder som anlitat bolaget.

Enligt Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos strider affärsupplägget mot reglerna.

– Ska du dra rut på tjänster så måste du själv vara skriven på adressen. Om det sedan är så att det redovisas som en annan tjänst än en dödsbotömning och adressen på fakturan är en annan – då handlar det om bedrägeri, säger hon.

Medger fakturafusk

Den Blekingeföretagare som SVT Nyheter granskat medger i dag att han dragit rut på släktingar till den avlidne – helt i strid med reglerna.

– Vi har gjort det, ja. Men det har varit personal hos mig som inte haft så bra koll på reglerna. Vi har haft möten om detta när jag betonat att vi inte får lov att göra så, säger chefen.

Men det är väl du som har ansvar för hur fakturorna ser ut?

– Ansvar har jag definitivt.

Gjorde byggtjänster – drog rut

Andra källor uppger att flera anställda i företaget utfört rena byggtjänster i utbyte mot föremål – tjänster som sorteras under rot-avdraget.

Också detta bekräftas av chefen.

–Ja, och det är ju inte riktigt okej. Där har det blivit fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet