Falsk åklagare åtalas – pressade dejt på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Kontakten på dejtingsidan slutade med mängder oönskade av sms och telefonsamtal. Nu åtalas en Karlskronakvinna i 50-årsåldern – som bland annat ska ha utgett sig för att vara åklagare – för försök till utpressning

Mannen och kvinnans berättelser skiljer sig i delar åt, men i förundersökningen finns mängder av sms knutna till kvinnans mobiltelefon dokumenterade. Där framgår att deras initiala telefondialog på dejtingsidan snart förvandlades till upprepade krav och hot från kvinnans sida.

Till slut blev kontakterna så intensiva att mannen vände sig till polisen. Kvinnan hade då krävt honom på 15 000 kronor mot att inte hänga ut honom som pedofil i sociala medier, trots att de aldrig träffats i verkliga livet.

– Jag hatar pedofiler och sa att jag var 16 år gammal för att testa honom, uppgav kvinnan i ett första förhör.

Hon ska också vid ett annat tillfälle ha ringt mannen, presenterat sig som åklagare i Blekinge – och sagt att han nu skulle åtalas för sexköp av barn.

I ett senare förhör ändrade sig 50-åringen och förnekade då att det var hon som skickat sms:en till mannen. För polisens utredare berättade hon att händelserna var kopplade till ett större och känsligt kvinnofridsärende.

I dag åtalades hon dock för försök till utpressning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.