Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen undersökte en bil på den misstänkte brottsplatsen. Foto: Johan Nilsson / TT

Falsklarmsåtalad i rätten: ”Jag skäms”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan slog larm om att hon blivit överfallen och knivskuren av två maskerade män i skogen utanför sin och polismannens gemensamma bostad. Det ledde till en av de största polisinsatserna i Blekinge på flera år. I dag satt hon i rätten, åtalad för att ha hittat på alltihop.

Strax efter lunch på långfredagen kom det första larmet från kvinnan. Då hade någon slagit sönder en bilruta och tejpat upp hotfulla lappar på hennes och sambons bostad i Ramdala, utanför Karlskrona. Hoten på lapparna var riktade mot sambon i sin roll som polisman.

Samma kväll slog kvinnan larm igen, då om att hon blivit överfallen och knivskuren av två maskerade män när hon var ute och rastade hunden i ett skogsparti. Det ledde till ett massivt polisuppbåd, och samtliga lediga resurser i Blekinge och Kristianstad skickades till platsen. Under flera dagar kontrollerades ett stort antal bilar på E22:an, och en polishelikopter skickades upp för att söka av närområdet efter gärningsmännen.

Men allt visade sig vara ett påhitt. Den rättsmedicinska utredningen visade att kvinnan åsamkat sig knivskadorna på egen hand, och inne i huset anträffades både det kollegieblock och den tejp som använts för att sätta upp de hotfulla lapparna.

Flera bilar stannades och kontrollerades på E22:an efter den påstådda attacken. Foto: TT

”Psykisk kollaps”

I dag hölls huvudförhandlingen mot den 28-åriga kvinnan. Hon medger att hon ringt larmsamtalen och hittat på vad som hänt.

– Det kanske låter klyschigt, men det var ett rop på hjälp. Jag hade den senaste tiden haft en extrem psykisk stress och mådde jättedåligt, och den här dagen blev det någon form av psykisk kollaps, sa kvinnan i rätten.

Stora delar av dagen säger hon sig inte minnas längre, men hon menar också att hon trodde att det hon hittat på faktiskt hade hänt tills hon fick se bevisen mot henne. Och att larmsamtalen till sambon skulle leda till det enorma pådraget menar hon att hon inte kunde förutse, och att det därför inte borde dömas ut något straff.

– Jag skäms över det här. Jag förstår i efterhand varför det blev ett sådant pådrag, men där och då hade jag ingen tanke på det.

Yrkar på böter

Åklagaren å sin sida menar att kvinnan borde ha förstått vilka konsekvenser hennes beteende kunde få, och yrkade i rätten på att hon ska dömas till bötesstraff.

Domen faller nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer