Mustafa Nahhas, med en bild på sin bror. Foto: SVT

Familjen får inte komma till begravning

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan drunknade en 14-årig pojke i en sjö i Ronneby. Pojken var flykting från Syrien. Nu har hans föräldrar fått besked att de inte får komma till Sverige på sin sons begravning. SVT har träffat hans storebror.

Det var under fredagen i förra veckan som den 14-åriga pojken drunknade i en sjö i Ronneby, efter att han troligtvis hade halkat. Han led av ryggsjukdomen skolios och kunde inte simma. Hans liv gick inte att rädda.

– Vi var vänner, vi var allt, säger Mustafa Nahhas, som var storebror till pojken.

Se TV-inslaget här

Bröderna kom till Sverige från det krigets Syrien för två år sedan och fick uppehållstillstånd. Tidigare har de också ansökt om en återförening med föräldrarna som finns i Turkiet, men ärendet har tagit tid.

– Mohammed har varit sjuk. Han hade skolios i ryggen och bröstet, men det spelade ingen roll. Du får vänta, du får vänta, sa de. I dag har jag väntat tills att han har dött, säger Mustafa Nahhas.

Föräldrarna nekas komma till begravningen

När Mustafa vände sig till Migrationsverket för att ordna så att hans föräldrar kunde komma på sonens begravning fick han beskedet att det inte gick. Inte heller får de återförenas i Sverige med Mustafa, eftersom han är 20 år och myndig. 14-åringen i familjen har dött och därmed upphör grunden för återförening.

Elina Gustafson (S) är både politiker och vän till de båda bröderna.

– Jag känner inte riktigt igen mig, jag tycker det känns väldigt konstigt att man inte får möjlighet att begrava sitt eget barn i Sverige år 2017, säger hon.

Vad tänker du om det?

– Att det är fruktansvärt, det är ingenting som jag kan ställa mig bakom, säger Elina Gustafsson (S).

Migrationsverket: Återförening inte längre möjlig

Migrationsverket säger att man inte kan kommentera enskilda fall på grund av sekretess. Men att det finns ett mycket begränsat utrymme för familjeåterförening på grund av de regler som gäller.

– När det gäller personer som ansöker om upphållstillstånd på anknytning till vuxna barn ger lagstiftningen ett mycket begränsat utrymme, säger Pierre Karatzian, vid Migrationsverkets presstjänst.

– När det gäller viseringar (att få visum) för att tillfälligt besöka Sverige är det svenska utlandsmyndigheterna, ambassaderna och konsulaten, som i första hand handlägger dessa, säger Pierre Karatzian.

Och på UD, utrikesdepartementet, menar man att familjen hamnat i en svår situation.

– Vi kan inte kommentera enskilda fall, men vi bedömer bland annat återvändande avsikten. Och kommer man från ett krigsdrabbat land, har sökt asyl här och har en avsikt att bosätta sig så kan det vara svårt att få visering (visum). Men det kan finns särskilda skäl, det får man bedöma från fall till fall, säger Cecilia Ståhl, sakkunnig i migrationsfrågor på UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.