Blekinge tingsrätt Foto: TT

Tvingade rånoffer att swisha pengar – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen var precis villkorligt frigiven från Kumla när han rånade en jämnårig sölvesborgare i hemmet. Nu får han återvända till fängelset i två år och sex månader. Även en av hans kumpaner döms av Blekinge tingsrätt.

Det var i slutet på april som en man i 20-årsåldern fick besök av fem män som tvingade sig in i hans hus i Sölvesborg. Männen sökte igenom hemmet och tvingade mannen att ge ifrån sig koder till sin mobiltelefon som sedan användes för att swisha över 13 500 kronor. Utöver swish-pengarna så rånades mannen på kläder, klockor, smycken och kontanter. Till och med sina skor. Till sist tvingades han också till en bankomat i Sölvesborg där han tog ut 10 000 kronor till rånarna.

Åtal i juni

I juni väckte Blekinge tingsrätt åtal mot två av männen. Den yngre, född 2000, åtalades för penningtvättbrott då det var hans konto som användes för swishöverföringarna. Den äldre, född 1994, åtalades för rån, olaga tvång och ringa narkotikabrott.

Tidigare dömda

17-åringen är sedan tidigare dömd för misshandel och döms nu till 20 timmars ungdomstjänst för penningtvättsförseelse, det vill säga ringa penningtvättsbrott. Mannen född 1994 döms för rån och ringa narkotikabrott till två år och sex månaders fängelse. Han ska dessutom betala nästan 65 000 kronor i skadestånd till rånoffret. Mannen förekommer i belastningsregistret med nio avsnitt. Bland annat dömdes han för rån år 2015. I december 2016 dömdes han för olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel till två års fängelse.

Villkorligt frigiven

Han blev villkorligt frigiven i april 2018 och rånade sölvesborgaren knappt tre veckor senare. Nu kommer han få sitta av resten av tiden då den villkorliga friheten är förverkad. Den återstående tiden på det gamla straffet var drygt sju månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.