Språkstegen är ett samarbete för att främja små barns språkutveckling och hälsa genom bokläsning. Foto: SVT

Språkstegen får miljonbelopp i stöd för små barns språkutveckling

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Språkstegen samarbetar barnhälsovården och biblioteken i Blekinge och Kronoberg för att föräldrar ska läsa mer för sina barn i tidig ålder. Inför nästa år tilldelas Språkstegen 1,3 miljoner kronor för att främja språkutvecklingen hos barn med särskilda behov och kompetenser.

– Jag tycker det är viktigt att barnen läser, så att det inte bara blir platta eller tv, säger mamman Malin Taormina som besöker Språkstegen med sitt barn.

Språkstegen är ett samarbete för att främja små barns språkutveckling och hälsa genom bokläsning. Det har verkats fram genom barnhälsovården och folkbiblioteken tillsammans med regionbiblioteket i Blekinge och Kronoberg.

Stöd på miljonbelopp

Under år 2020 ägnas ett särskilt fokus på barn med särskilda behov och kompetenser, och deras familjer. Därför har Språkstegen tilldelats 1,3 miljoner kronor inför de olika projekten under nästa år, i både Kronoberg och Blekinge.

Forskning visar att när barn är i åldern 0-3 år händer det otroligt mycket som påverkar språkutvecklingen senare.

– Föräldrarna kan se vad barnet är intresserat av och lägga sig på en nivå som är precis lite högre än var barnet ligger. Då sker nåt spännande, säger Sara Wijk, Språkstegens projektledare.

Sara Wijk är projektledare för Språkstegen. Foto: Henrik Friberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.