Arkivbild. Foto: TT

Färre dog i trafiken i Blekinge 2018

Publicerad

Förra året omkom två personer på vägarna i Blekinge, vilket var färre än 2017 då sex personer dog. Men på riksnivå gick utvecklingen åt fel håll.

Under 2018 skadades 32 personer svårt i trafikolyckor i länet, enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen. Det var något färre än förra året, då motsvarande siffra var 35. Ytterligare 248 personer fick lindriga skador, vilket var en minskning från 315.

I hela landet omkom 325 personer på vägarna i fjol. Det är den högsta siffran sedan 2009 och innebär en ökning med 72 personer från 2017.

Hälften kör för fort

– Det behövs snabba åtgärder för att rädda fler liv. Över hälften av alla trafikanter kör för fort. Mer än 100 liv per år kan sparas om alla höll hastigheten, säger Transportstyrelsens måldirektör trafiksäkerhet, Maria Krafft, i ett pressmeddelande.

Under det gångna året skedde en ökning av olyckor med tunga lastbilar. Enligt mätningar som gjorts har andelen lastbilar på vägarna ökat.

Statistiken visar också att antalet omkomna motorcyklister ökade. Antalet olyckor med motorcykel i korsningar fördubblades från 2017.

Global ökning

Att antalet trafikolyckor ökar är ett problem som Sverige delar med övriga världen, vilket delvis beror på en ökande befolkning och högkonjunktur, skriver Transportstyrelsen.

Myndigheten kommer att göra en djupare analys av orsakerna bakom ökningen när den slutgiltiga statistiken släpps i slutet av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.