Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Blekingesjukhuset. Foto: SVT

Färre fall av TBE i länet än befarat

Publicerad

Hittills i år har fyra personer i länet smittats av den fästingburna virussjukdomen TBE vilket är färre än vad som förutspåddes efter förra sommarens ökning.

– Jämfört med i fjol som var ett toppår i hela landet så är det en halvering men säsongen är inte slut ännu, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Blekingesjukhuset.

En del av förklaringen till att inte så många fall hittills av TBE upptäckts jämfört med förra årets nio fall kan vara den torra sommaren som gjorde att fästningarna var mindre aktiva men även att fler har vaccinerat sig.

– Det är mycket möjligt men vi har ingen bra statistik att luta oss emot exakt hur många som vaccinerade sig. Vi vet att det sålts väldigt mycket vaccin totalt sett i hela landet, säger Bengt Wittesjö.

Oftast läker kroppen själv ut en TBE-infektion men det kan utvecklas till hjärnhinne- eller hjärninflammation. Om man vill skydda sig mot TBE och vaccinera sig gäller det att vara ute i god tid. Redan under årets första månader bör man vaccinera sig så man hinner få två eller tre doser innan fästingsäsongen sätter igång runt april, maj.

Två riskområden

I Blekinge är det framförallt två områden, Ryssberget utanför Sölvesborg och Aspö i Karlskrona skärgård, där det är störst risk att smittas,

– Det är där vi har de flesta fallen sedan finns det ströfall som dykt upp lite varstans i länet, säger Bengt Wittesjö.

Ännu är fästingsäsongen i full gång och eftersom det nu är fuktigare i skog och mark och dessutom varmt gör att fästingarna är mer aktiva,

– Säsongen kan vi inte räkna med är över förrän i november eller december säger Bengt Wittesjö.

TBE – fästingburen hjärninflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställda.

Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma:

  • Hög feber.
  • Svår huvudvärk
  • Kräkningar.
  • Ljuskänslighet och ljudkänslighet.
  • Förvirring.
  • Koncentrationssvårigheter.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.