Foto: TT

Färre polacker besöker Blekinge

Publicerad

Turismen till Blekinge fortsätter att öka – men samtidigt har polackerna slutat resa hit. I år har antalet turister från Polen minskat med närmare 40 procent, jämfört med förra året.

Nu görs flera satsningar för att locka tillbaka polackerna till Blekinge. Det handlar bland annat om särskilda arrangemang för löpare, vinterbadare och cyklister. SVT Nyheter Blekinge träffade en grupp polska löparturister i skogarna vid Södra Hoka utanför Karlshamn.

– Jag har sprungit i princip överallt i Polen redan, så jag bestämde mig för att åka utomlands. Hit är det inte långt, och det är vackert landskap. Nu är jag trött men väldigt glad, säger Natalia Krajewska-Matusiak.

För höga kostnader

En förklaring till att de polska turisterna uteblir är att priserna har blivit för höga.

– Det vi har märkt är att polackerna vill bo bättre men till en mindre kostnad. Och det kan vi tyvärr inte erbjuda i dag, säger Leif Wictorén, länsturismchef på Region Blekinge.

Men många av de polska löparna som SVT Nyheter Blekinge träffat håller inte med.

– För min del tycker jag inte priserna är för höga men det beror på vad man gör och var man åker och hur man övernattar. Man kan komma hit och inte betala så mycket om man planerar, säger Andrzej Sabaka.

Turismen ökar från andra håll

Men trots det stora tappet av polska turister fortsätter turismen i stort att öka. En ny mätning visar att övernattningarna i länet ökade med 2,2 procent under januari-september i år, jämfört med samma period förra året.

Främst kommer de utländska turisterna från Tyskland, Danmark och Holland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.