Folkhälsomyndigheten: Felaktiga coronatester i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Patienter i Blekinge kommer få sitt provsvar för covid-19 tillbakadraget, då det visat felaktigt resultat. Det meddelar Folkhälsomyndigheten under sin presskonferens i dag.

3700 personer har fått felaktiga provsvar för corona, meddelar Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens.

Två patienter i Blekinge uppges vara berörda.

Corona i Blekinge

– För Blekinge är det som tur är inget stort problem eftersom vi har två stycken, så det finns ju andra regioner som har ett betydligt större problem. Men det är klart att det är olyckligt och sådant som helst inte får hända, säger Olof Blivik, biträdande smittskyddsläkare i Region Blekinge.

En utredning pågår för att ringa in vilka som drabbats. 3700 personer kommer att få sitt provsvar tillbakadraget. Det gäller nio regioner i landet, bland annat Blekinge där två patienter har fått felaktigt provsvar.

Problem i två laboratorier

Det hela uppges bero på tekniska problem i två laboratorier och gäller endast personer som fått ett positivt provsvar för covid-19. Personerna har i huvudsak haft milda symptom eller inga symptom alls.

De berörda patienterna i Blekinge kommer inom kort bli kontaktade av smittskyddsenheten i regionen.

– Vi kommer kontakta de två personerna det rör sig om. De kommer få informationen under dagen, säger Olof Blivik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet