Sidan Khalil driver Ronnebys enda arabiskatalande reklambyrå. Foto: SVT

Han driver arabisktalande reklambyrå

Publicerad

I projektet SEFI i Ronneby kommun fick 33 nyanlända entreprenörer hjälp att förstå det svenska näringslivet. Det har lett till att fjorton nya företag har startats på orten och nu ska projektet utvidgas rejält.

Projektet har pågått sedan april 2016. Ett av de nystartade företagen är Wisam, Ronnebys enda arabiskatalande reklambyrå.

Den startades av Wisam Khalil som kommer från Irak. Där drev han i 24 år en reklambyrå.

– I mitt gamla hemland var det enkelt att öppna företag, det är mycket krångligare i Sverige. Jag har fått mycket hjälp av projektet och är så glad och lycklig, säger Wisam Khalil.

Lättare på liten ort

Ett annat av de nystartade företaget drivs av Nouri Halak som är frisör och barberare. Han kommer från Syrien där han jobbat som frisör i 15 år.

– Jag flyttade först till Göteborg men där var det svårt med både lokaler och bostad. Jag tänkte det skulle vara lättare på en mindre ort, det var så jag hamnade i Ronneby. Jag är mycket nöjd med det och har både svenska och invandrare som kunder, säger Nouri Halak.

Nouri Halak, är frisör och barberare i Ronneby. Foto: SVT

Vill utbilda för hela Sverige

Projektet har kostat två miljoner om året  och eftersom det varit så framgångsrikt så fortsätter nu Ronneby kommun med det. I etapp två går arbetsförmedlingen in och hjälper till med finanseringen och man räknar med att ta emot 75-100 entreprenörer. Det ska dessutom ingå en extra satsning mot kvinnor, där man vill ta emot 25-30 kvinnliga entreprenörer.

Men kan Ronneby ta emot så många nya entreprenörer?

– Kanske inte Ronneby, men vi kan utbilda för hela Sverige, säger Mikael Espenkrona, projektledare för projektet SEFI på Ronneby kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer