Kvinna med hjärtinfarkt fick vänta tre timmar på akuten

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 80-årsåldern kom till akuten i Karlskrona med bröstsmärtor, andningssvårigheter och kräkningar, men det dröjde tre timmar innan hon fick träffa en legitimerad läkare. Kvinnan avled senare och nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sjukhuset.

När kvinnan kom in till akuten vid Blekingesjukhuset i Karlskrona gjorde en sjuksköterska en bedömning som enligt IVO innebär att en patient behöver träffa en läkare inom 15 minuter. Men det skedde inte.

Först efter en timme när kvinnans tillstånd började försämras tillkallades en olegitimerad, vikarierande läkare som gav henne medicin för att underlätta andningen, men inte gjorde någon undersökning med EKG.

Undersöktes efter tre timmar

Sedan, tre timmar efter att hon ankom till akutmottagningen, fick kvinnan till sist träffa en legitimerad läkare som kunde göra en undersökning med bland annat EKG.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (ICO) hade hon då lidit stort, både fysiskt och psykiskt sedan ankomsten till akuten.

IVO kritiserar sjukhuset

Senare framkom det att kvinnan hade fått en hjärtinfarkt och hon avled senare under vårdtiden. Nu kritiserar IVO sjukhuset och skriver bland annat att sjukhuset inte har uppfyllt de lagstadgade kraven på god vård.

I sitt beslut skriver de också att:

”IVO anser även att vårdgivaren brustit i sitt ansvar [...] att tydligt tillse att icke legitimerade läkare med vikariatsförordnande inte arbetar självständigt på akutmottagningen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.