Dennis Dahlqvist värderar figuriner. Foto: Kirsti Emaus

Figuriner värderades på Kulturcentrum i Ronneby

Publicerad

Figuriner, alltså mindre konstgjorda föremål som ser ut som små varelser, har blivit populära igen. Under lördagen fanns det möjlighet att ta med sina egna figuriner till Kulturcentrum Ronneby konsthall för värdering.

Värderingen genomfördes i samband med den pågående utställningen Figurinens återkomst där ett antal olika konstnärer och formgivare medverkar.

– Jag var med och gjorde en värdering i Åhus då kom en dam med figuriner till ett värde av 12 000 kronor. Det finns många gömda skatter i svenska hem, säger Dennis Dahlqvist, auktoriserad värderingsman och konstkritiker.

Han beskriver lördagens evenemang som Antikrundan fast roligare.

– Det har varit en hel del folk än så länge. Det är roligt att figurinerna har blivit inne igen. Framför allt kan man se det på att de förekommer i flera tv-serier.

Figurinernas storhetstid var på 50- och 60-talet. Sedan föll de i glömska under funktionalismen på grund av att de inte ansågs ha någon funktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.