Arkeologen Siiri Irskog jobbar på Blekinge museum och var på plats i Ronneby under arkeologidagen. Där visades guldgubbar från Västra Vång upp. Foto: Konrad Olsson/SVT

Historiska fynd visades upp under arkeologidagen: ”Unika i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologidagen uppmärksammades av Blekinge museum under söndagen i både Sölvesborg och Ronneby. Där visades flera av årets arkeologiska fynd upp – bland annat en ny guldgubbe.

Det ordnades flera aktiviter under söndagen i både Ronneby och Sölvesborg av Blekinge museum tillsammans med kommunen samt Lunds universitet för att uppmärksamma arkeologidagen.

Det fanns öppet hus på båda orterna och i Kallvattenkuren i Brunnsparken visades flera av årets fynd upp från Västra Vång, Hagbards källare och skeppet Gribshunden.

– Arkeologin i Ronneby brukar få bra genomslag så vi hoppas få bra genomslag och att folk vill komma och kika, säger arkeologen Siiri Irskog.

Unika fynd

Vid Västra Vång har nyligen en så kallad guldgubbe hittats och det var den 68:e i ordningen av dessa unika fynd från järnåldern. På plats fanns även marinarkeologen Mikael Björk som varit med vid dykningarna till Gribshunden där drygt 260 objekt plockats upp från vattnet.

– Jag står och visar lite om de grävningar som varit där och pratar lite allmänt om fynden. Det var tre väldigt givande veckor där några troligtvis är unika i världen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.