Fiskare rasar – får kondomer och bindor på kroken

Publicerad

På grund av de extremt höga vattenflöden som varit skickas orenat avloppsvatten rakt ut i Mieån i Karlshamn. Det har fått flera av sportfiskarna att ryta ifrån – eftersom de varje år får dambindor och kondomer på kroken.

Från pumpstationen i Storelid har stora mängder avloppsvatten pumpats rakt ut i Mieån. Och med det kommer allt som personer spolat ner i toaletterna. Bindor, tamponger och kondomer har fastnat i träd och grenar eller spolats upp på strandkanten.

– Fiske är rekreation, och man vill vara ute i den vackra naturen och slappna av. Men när man går här längs Mieån kan inte jag slappna av när man ser det här utan jag blir bara så arg så jag skakar, säger Martin Johansson från Mieådalens sportfiskeklubb.

Klarar inte flödena

Anledningen till utsläppen är dels de höga vattenflöden som varit i vinter, men också att stora mängder dagvatten blandas med avloppsvattnet.

– Reningsverket kan helt enkelt inte hantera de här extrema flödena. Och då måste vi tyvärr skicka ut avloppsvattnet i Mieån. Men man måste komma ihåg också att det är väldigt utspätt med dagvatten, och på grund av de höga flöden som är så stannar det inte länge i Mieån, säger Marika Mårtensson, VA-chef på Karlshamns kommun.

Men finns det ingen bättre lösning än att släppa ut kondomer och bindor i Mieån?

– Vi gör vad vi kan för att samla ihop precis sådant. Sedan jobbar vi på att förbättra renshanteringen, både på avloppsreningsverket och på pumpstationen i Storelid. Men framför allt handlar det om att folk inte ska slänga sådana saker i toalettstolen.

Fiskare kritiska

Men för fiskarna är det ingen tröst.

– Jag tycker det är bedrövligt. Vi lägger ner hundratals timmar på att förbättra Mieån genom att bland annat ordna lekplatser för öringen, och så ser det ut såhär, säger Inge Tegvald, fisketillsynsman.

– Såhär ser det ut varje år, även om det varit extremt i år. Och då måste man ju gå till botten med problemet och åtgärda det snabbt. Inte om fem år, säger Martin Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet