Städning av spökgarn på havsbotten. Foto: SVT

Fiskehamnarna är dåliga på att ta hand om spökgarn

Uppdaterad
Publicerad

Spökgarn i form av förlorade fiskenät, trålar och andra fiskeredskap är ett gissel för djurlivet. Men fiskehamnarna runt Östersjön är dåliga på att ta emot och återvinna spökgarnen.

Det är det EU-finansierade projektet Marelitt Baltic som tittat närmre på hur hamnarna runt Östersjön hanterar uttjänta fiskeredskap. I studien har tolv svenska fiskelägen valts ut, varav tre ligger i Blekinge. Det är Saltö, Ekenabben och Nogersund.

En ekonomisk fråga

Tyska och polska hamnar är bäst på att hantera spökgarn, medan Estland och Sverige ligger i botten.

Karlskrona

– De svenska hamnarna presterar sämre i vår poängsättning av hur de hanterar marint skräp, säger Vesa Tschernij, projektledare på Marint centrum i Simrishamns kommun.

Han säger att det till stor del beror på att det främst är mindre hamnar som undersökts.

– Mindre hamnar är inte lika ekonomiskt starka så det finns inte  nog med resurser.

Färre tappar näten

Men spökgarn är främst ett historiskt problem i Sverige, på grund av att nätfisket kraftigt minskat.

– Nätfisket i Sverige har mellan 1987 och 2017 minskat med ungefär 90 procent. De båtar som är kvar tappar nästan aldrig nät, och gör de det så kan de lokaliseras med ekolod. Man kan tydligt se en attitydförändring, och det är glädjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet